ADA ÜLKELER / AĞUSTOS 2016
Afrika’da Mozambik ve Madagaskar’la okyanus komşuluğu olan Komor Adaları’na İslam 14. yüzyılda girdi ve halkın tamamı Müslüman oldu.
Tarihi kaynaklara göre, bu adalar Müslümanlar’ın girmesinden boştu.
Müslümanlar, 4 büyük adanın her birinde ayrı bir sultanlık kurdu.
18. yüzyılda Komor’a yerleşen Şeyh Ngome de Pate, adanın hanım sultanının kız kardeşiyle evlendi. Fransız sömürgeciler, Komor’un Mayotte adasını 1841’de ele geçirdi.
Fransızlar Anjouan Adası’nı da 1886’da Sultan III. Abdullah’ın adaya hükmettiği sırada hâkimiyetlerine aldı. Böylece, bütün Komor Adaları Fransız hâkimiyetine geçmiş oldu ve 1912’ye kadar devam etti.
Fransızlar İslâmi uygulamaları kaldırarak, Madagaskar’a bağladılar. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Komor Adaları Müslümanları, bağımsızlık mücadelelerine hız kazandırdı.
Fransa, 1974’te adaların geleceğiyle ilgili bir referandum yapmak zorunda kaldı. 1978’de Ahmed Abdullah tarafından gerçekleştirilen bir darbeyle devletin adı “Komorlar Federal İslâm Cumhuriyeti” oldu. Ahmed Abdullah, Kasım 1989’da bir suikast sonucu öldürüldü.
900 bin nüfuslu Komar Adaları, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Yaşam standartları yüksek olmayan insanların hakim olduğu Komar’da hayvancılığın yanı sıra, tahıl, patates ve baharat üretimi yapılmaktadır.
Komarca, Arapça ve Fransızca’nın resmi diller olduğu ülkede kişi başı milli gelir 1.200 dolar civarındadır.