Büyük Okyanus’ta, 9 mercan adasından oluşan Tuvalu, “Polinezya Ülkesi”dir. Avustralya ile Hawaii’nin arasında bulunan Tuvalu’nun, Kiribati, Samoa ve Fiji komşu ada ülkeleridir. Tuvalu’nun 9 adasının tamamının yüzölçümü 26 kilometre karedir. BM üyesi olan Tuvalu, Vatikan, Monako ve Nauru’dan sonra dünyanın en küçük, nüfus olarak ise, Vatikan’dan sonra dünyanın en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkesidir.
50 yıl içerisinde küresel ısınma nedeniyle “yok olacak ülkeler” arasında ilk sırada bulunan Tuvalu’nun başkenti deniz seviyesinden sadece 5 metre yüksektedir. Bu durum, Tuvalu için hayati bir tehdit oluşturmaktadır. Küresel ısınma nedeniyle sıcaklık bir derece dahi artarsa, Tuvalu sulara gömülecektir. Bu durumu şimdiden gözardı etmeyen Tuvalu halkı, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya göç etmektedir.
Başkenti “Funafuti” olan Tuvalu’nun diğer 8 adasının adları şunlardır: Nanumaya, Nanumea, Nui, Niutao, Niulakita, Nukufetau, Nukulaelae ve Vaitupu. “Tuvalyanca” ve “İngilizce” konuşulan Tuvalu’nun yüzde 96’sı “Polinezyalı”, yüzde 4’ü ise “Mikronezyalı”dır.
Palamenter demokrasi ile yönetilen Tuvalu’nun kayıtlı nüfusu (göç edenler dahil) yaklaşık 10 bin 700’dür. Gayri Safi Yurt İçi Harcaması yıllık toplam 36 milyon dolar olan Tuvalu’da kişi başı yıllık gelir yaklaşık 3.400 dolardır.
İngiltere’den 1 Ekim 1978’de “özerk”liğine kavuşan Tuvalu’ya ancak yakın ada ülkelerden küçük uçaklarla ulaşılabilmektedir.