
BÖBREK / HAZİRAN 2016
Dünyanın farklı ülkelerinde uygulanan ve önümüzdeki dönemde ilk kez Türkiye’de de hayata geçirilecek olan ilaç tedavisi, polikistik böbrek hastalığının tedavisinde yeni bir umut oldu. Böbrek yetersizliğinin önde gelen nedenlerinden biri olan ve ülkemizde sayıları 75 bine yaklaşan polikistik böbrek hastaları için kurulan hasta derneği, hastaları bilinçlendirme çalışmalarına başladı ve her yıl 10 Mayıs günü Polikistik Böbrek Hastalığı Günü olarak ilan edildi. İlaç Türkiye’ye Abdi İbrahim Otsuka tarafından getirilecek.
En sık görülen yaşamı tehdit edici kalıtsal hastalıklardan olan ve tedavi edilmediği takdirde erken dönemde böbrek yetersizliği ile birlikte diyaliz ve böbrek nakline ihtiyaç duyulan Polikistik Böbrek Hastalığının tedavisinde yeni bir ilaç tedavisi bulundu. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de ilk kez denenecek olan tedavi yöntemiyle, erken teşhis edilen hastalar uzun bir süre diyaliz ve böbrek nakline gerek olmaksızın daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacak.
“TEDAVİ DEVRİM NİTELİĞİNDE”
Türkiye’de her 10 böbrek hastasından 4’ünde rastlanan ve böbrek yetersizliğinin önde gelen nedenlerinden biri olan hastalık ile ilgili bilgi veren Türk Nefroloji Derneği Kistik Böbrek Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Ecder, bugüne kadar tedavisi olmayan hastalık için geliştirilen yeni ilaç tedavisinin bir devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Ecder, “Tedavi edilmediği takdirde, hastaların çoğunda erken dönemde böbrek yetersizliğinin geliştiği ve ortalama 60 yaşından önce böbrek nakli ya da diyaliz tedavisi ihtiyacı ortaya çıkaran bu hastalık, en sık görülen yaşamı tehdit edici kalıtsal hastalıklardan biri. Ülkemizde de böbrek nakli yapılan ya da diyaliz tedavisi alan her 10 hastadan 1’i polikistik böbrek hastası olarak biliniyor. Dünyada hastalığın ilerlemesini önleyici ya da yavaşlatıcı tedavilerin bulunabilmesi için yürütülen yoğun çalışmalar netice verdi ve umut verici bir gelişme yaşandı. İlk kez bir tedavinin kistlerin büyüme hızını ve böbrek yetersizliğinin ilerlemesini yavaşlatabileceği görüldü” dedi.
Polikistik böbrek hastalığının en sık görülen kalıtsal hastalıklardan olduğuna ve erken yaşlarda teşhisin önemine dikkat çeken Ecder, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hastalıkta, başta böbrekler olmak üzere birçok organda kist adı verilen, içi sıvı dolu kesecikler çoğalıp büyümeye başlar. Özellikle böbrekler, sağlıklı kişilerdekine göre, birkaç kat daha büyük hale gelebilir ve hastalarda ağrı, kanama ve kist içinde enfeksiyon gibi birçok belirti ve bulguya neden olur. Ayrıca bu hastalıkta, kan basıncı yüksekliği bulunur ve kalp-damar hastalıklarına yatkınlık artar. Kan basıncı ölçümü ve idrar tetkiki gibi basit yöntemlerle şüphelenilen ve ultrason ile tespit edilebilen bu hastalığa sıklıkla erişkin dönemde tanı konur. Bu tedavi sayesinde, erken tanı konan hastalar ilaç yöntemiyle tedaviye başlanarak hastalığın ilerlemesinin önüne geçilecek ve hastalar uzun bir süre diyaliz ve böbrek nakline gerek olmaksızın daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacak.”
HASTA DERNEĞİ KURULUYOR
Türk Nefroloji Derneği, Kistik Böbrek Hastalıkları Çalışma Grubu tarafından başlatılan ve Türkiye’deki hastalarda farkındalığı artırmak, hasta ve hasta yakınları arasındaki iletişimi ve dayanışmayı güçlendirmekle birlikte hastalık eğitimiyle yaşam kalitesinin korunmasını sağlamak amacıyla Polikistik Böbrek Hastaları Derneği kuruluyor. Derneğin başkanlığını yürütecek olan Arzu Çiftçi Kurçenli, kısa süre içinde internet sitesinin yayında olacağını, bu site sayesinde hasta üye kayıtlarının tek bir veri tabanında toplanacağını belirtti.
Ülkemize özgü hastalık verisi oluşturmak ve daha iyi bir sağlık hizmeti sunmak için Türk Nefroloji Derneği tarafından oluşturulan “PKB kayıt çalışması” da canlandırılıyor. Bugün itibariyle sayısı 1000 olan ve önümüzdeki dönemde sayısı artacak olan hasta kayıtlarıyla oluşturulacak çalışmanın sonuçları periyodik olarak, kongrelerde, bilimsel platformlarda sağlık profesyonellerine aktarılacak, sağlık otoritesi ve kamuoyu ile paylaşılacak. Hasta ve hasta yakınlarına yönelik, video tabanlı, kapsamlı bir eğitim seti dağıtılarak, erken dönemde tanı konabilmesi ve hastanın nefroloji uzmanına yönlendirilmesi için, birinci basamak sağlık sistemine yönelik eğitim çalışmalarının yapılması da planlanan projeler arasında.
Hastalık farkındalığının toplumda da yaygınlaştırılması amacıyla, Türk Nefroloji Derneği tarafından ilan edilen “Ulusal Polikistik Böbrek Hastalığı Günü” her yıl 10 Mayıs’ta çeşitli etkinlikler ile kutlanacak.